Pszenica i pokrewne cz. 7

Ziarniak żyta jest podłużny, kilka razy od grubości dłuższy, smagławy i we jest tak w jednym końcu kosmaty, jak u pszenicy. Żyto bywa uprawiane więcej w środkowej i wschodniej Europie, wcale go nie sieją w zachodnie i i południowej, gdzie i chleb z pszenicy wypiekają. Mąka żytnia nigdy nie jest tak jasna jak pszenna, mniej też pożywna, ale chleb dla narodów do tego przywykłych smaczniejszy od pszennego i mniej prędko się zsychają to otręby żytnie są o wiele pożywniejsze od pszennych. Z żyta dawniej pędzono gorzałkę. Dziś używają go niekiedy upalonego zamiast kawy. Słoma trwalsza od pszennej, na poszycie dachów dlatego sposobniejsza.

Kłosy jęczmienia są wąsate, podobnie jak u żyta lub pszenicy wąsatki i z takiej samej przyczyny. Na każdym nacięciu łodygi kwiatostanu stoją zawsze trzy kioski, każdy jest tylko jednokwiatowy. Te kłoski są w lewo i prawo od łodygi całego kłosa, po każdej stronie w trzy szeregi ułożone, w jęczmieniu sześciorzędowym w chwili dojrzewania kłosa, wszystkie te szeregi odstają wyraźnie i dlatego kłos jest sześcioszeregowy. W zwykłym jęczmieniu dwa naprzeciwległe kłoski są tak do łodygi przytulone, że kłos daje się być tylko czteroszeregowym.